Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η καλοκαιρινή εκστρατεία της βιβλιοθήκης μας φέτος είναι αφιερωμένη στα παιδιά και σε συγγραφείς του τόπου μας, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για τους μικρούς μας φίλους να ανακαλύψουν την μαγεία της γραφής και της αφήγησης από τους ίδιους τους δημιουργούς της. Μέσα από συναρπαστικές εκδηλώσεις, παιχνίδια, εργαστήρια και αναγνώσεις βιβλίων, τα παιδιά θα γνωρίσουν από κοντά τους συγγραφείς μας, θα εμπνευστούν από τα έργα τους και θα αναπτύξουν τη δική τους δημιουργική φαντασία. Ένα καλοκαίρι γεμάτο φαντασία, δημιουργικότητα και αγάπη για το βιβλίο! 

Οι εμψυχωτές συγγραφείς και οι δράσεις τους

Η Σώτη Βαγενά γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Ορχομενό Βοιωτίας. Οι σπουδές της αφορούν στο Μάρκετινγκ, την Επικοινωνία και τη Διαφήμιση, και αυτή την περίοδο παρακολουθεί το 3ο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που αφορά στις Σπουδές Φύλου.
Είναι Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας σε εταιρεία τεχνολογίας με έδρα το Λονδίνο, και έχει διατελέσει Marketing Manager του TEDxAthens. Είναι περήφανη μητέρα δύο κοριτσιών, μένει στην Αθήνα, και το βιβλίο της «Ντετέκτιβ Λάρι Μαξιλάρι, Φτερά και Πούπουλα» είναι το πρώτο της βιβλίο από τις Εκδόσεις Πατάκη.

ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤH ΔΡΑΣH:

✔️26 Ιουνίου 2024, Τετάρτη 10.00 – 11.30 π.μ.
Β΄ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ που τελείωσε Β’, Γ’, Δ’ Τάξη
Ο Ντετέκτιβ Λάρι μαξιλάρι και το μυστήριο με τα Χαμένα Φτερά και Πούπουλα!
Ο πολυμήχανος ντετέκτιβ Λάρι Μαξιλάρι, ανέβηκε στο σπαστό του ποδήλατο, και έφτασε στη Λιβαδειά! Είχε μόλις λάβει μία αποκλειστική πληροφορία. Τα πούπουλα από τη συλλογή μαξιλαριών του παππού Ηλία και της γιαγιάς Ευτέρπης είχαν όλα εξαφανιστεί. Η συλλογή με τα 1629 μαξιλάρια, μαξιλάρια μικρά, μεγάλα, πολύχρωμα, μονόχρωμα, τετράγωνα, στρογγυλά, του ύπνου και των φερ φορζέ, του καναπέ και της γάτας, της καρέκλας και του κάμπινγκ, τα 1629 μαξιλάρια, σε έπιπλα, σε ράφια, πάνω στα χαλιά και σε προθήκες, όλα τους ξαφνικά βρεθήκαν αδειανά! Τί είχε συμβεί; Ποιος ήταν αυτός που είχε αδειάσει τόσα μαξιλάρια και γιατί; Μήπως έχουν κλαπεί; Πού βρίσκονταν τόσα φτερά και πούπουλα κρυμμένα; Ένα μυστήριο πλέκεται και περιπλέκεται, ξαναμπλέκεται και ξεμπλέκεται την Τετάρτη 26 Ιουνίου στη Βιβλιοθήκη της Λιβαδειάς. Ελάτε να το λύσουμε, σε ένα μεγάλο κυνήγι κρυμμένου πουπουλο-θησαυρού! Ο Ντετέκτιβ Λάρι Μαξιλάρι προκαλεί και προσκαλεί επίδοξους ντετέκτιβ να έρθουν στη Βιβλιοθήκη για να λύσουμε μαζί το μεγάλο μυστήριο των Χαμένων Φτερών και Πούπουλων.
ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ TH ΔΡΑΣH:
Η Κατερίνα Δημόκα είναι Εκπαιδευτικός και Συγγραφέας. Είναι Φιλόλογος / Γλωσσολόγος, Αριστούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, διαθέτει Master στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας και Πιστοποίηση στη Συμβουλευτική & τον
προσανατολισμό. Υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ.
Συγγράφει βιβλία για παιδιά και εφήβους μέσω των εκδόσεων Μεταίχμιο και Ελληνοεκδοτική. Κείμενά της συμπεριλαμβάνονται σε συλλογικές εκδόσεις. Για το συγγραφικό της έργο της έχει διακριθεί πολλαπλά. Έχει λάβει τρεις διακρίσεις από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και έχει αρκετές φορές συμπεριληφθεί στις βραχείες λίστες των βραβείων του περιοδικού «Ο Αναγνώστης» και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ). Έχει επίσης διακριθεί σε λογοτεχνικούς και φιλολογικούς διαγωνισμούς.
Το βιβλίο της, Δύο Στόματα, για εφήβους/νέους αφορά στη ναζιστική θηριωδία στο Δίστομο της Βοιωτίας. Συμπεριλήφθηκε στη λίστα των 5 καλυτέρων εφηβικών βιβλίων του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ) για το 2021 και στην αντίστοιχη λίστα του περ. «Ο Αναγνώστης». Παράλληλα, βρέθηκε στις Χρυσές Λίστες ELNIPLEX για τα ξεχωριστά βιβλία κάθε χρονιάς. Συμμετείχε επίσης και σε πρωτότυπη επιστημονική έρευνα, που παρουσιάστηκε το φθινόπωρο του 2022 στο Συνέδριο Σχολικής Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σε πρόσφατο σχόλιό του για το βιβλίο ο συγγραφέας/κριτικός Μάνος Κοντολέων γράφει: «Η Δημόκα ακολουθεί το δρόμο του σύγχρονου εφηβικού ιστορικού μυθιστορήματος που τον έχουν ανοίξει διάπλατα η Άλκη Ζέη, η Ζωρζ Σαρή και η Λότη Πέτροβιτς, και με μια εντελώς δικιά της οπτική τον διευρύνει».

ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ TΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

✔️3 Ιουλίου 2024, Τετάρτη 10.00 – 11.30 π.μ.
Α΄ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ που τελείωσε Α’, Β’, Γ’ Τάξη
Η δασκάλα των χρωμάτων
Με αυτή την παράξενη διαταγή η πολιτεία του βασιλιά Μονόχρωτου έγινε ολότελα γκρίζα. Μια δασκάλα όμως καταφτάνει, η δόνα Ανεζίνα, με την ψυχή γεμάτη από τις διαφορετικές αποχρώσεις των πολιτισμών που γνώρισε στα ταξίδια της. Σκορπάει καλοσύνη και όνειρα στα παιδιά της Γκρίζας Πολιτείας. Και τότε κοραλλένια κόκκινα χρώματα, πράσινα σμαραγδένια, κίτρινα της βανίλιας και πορτοκαλί του κρόκου, θαλασσινά μπλε, μοβ μελιτζανιά και ροζ του τριαντάφυλλου ξεχύνονται! Έπαινος παραμυθιού 2014 της γυναικείας λογοτεχνικής συντροφιάς
✔️2 Ιουλίου 2024, Τρίτη 10.00 – 11.30 π.μ.
Γ΄ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ που τελείωσε Δ’, Ε’, ΣΤ’ Τάξη
Νηρηίδες μου, νεράιδες!
Με μια μικρή βαρκούλα ταξίδι εμείς θα κάνουμε σε μαγικά νερά. Νηρηίδες & Νεράιδες, θεοί & ήρωες τρανοί θα φυσήξουν δυνατά, να γεμίσουν τα πανιά. Έλα, έχει χώρο και για σένα!
Η Αλέκα Ζωγράφου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Ορχομενό Βοιωτίας. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στην Αθήνα.
Η δημοσιογραφία μπήκε στη ζωή της πολύ γρήγορα και έγινε το κύριο επάγγελμά της. Έχει εργαστεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ως αρχισυντάκτρια, στο ραδιόφωνο, καθώς και στην τηλεόραση, όπου εργάζεται ως σήμερα.Η συγγραφή ξεκίνησε για εκείνη με την παιδική λογοτεχνία και τα βιβλία της:
«Ο Ζώζι και η ποντικο Μόνα-Λίζα», «Μ, όπως Μελίτα, όπως μέλι», «Μανώλης, ο κύριος μη με μαλώνεις» και «Μυστικά νότια του χάρτη» – το πρώτο παιδικό βιβλίο για το Ρέθυμνο.
Το μυθιστόρημα «Αγάπη όπως αλμύρα», που κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, είναι εκείνο που την οδηγεί στη λογοτεχνία ενηλίκων. Ακολουθούν τα βιβλία “Άνεργη με Louis Vuitton” το 2019, «Το τανγκό της Ηλέκτρας» το 2020, «Για δύο σμαράγδια» το 2021, «Η Κυρά των Αγγέλων» το 2022 και «Selfie είσαι… και φαίνεσαι» το 2023.
Το 2024 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της σειράς για παιδιά «Ο Αλέξης και οι λέξεις» με τίτλο «Μιλάς ξένες γλώσσες, το ξέρεις;»

ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤH ΔΡΑΣH:

✔️28 Ιουνίου 2024, Παρασκευή 10.00 – 11.30 π.μ.
Α΄ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ που τελείωσε Α’, Β’, Γ’ Τάξη
Μιλάς ξένες γλώσσες, το ξέρεις;
“Τι δουλειά έχουν ξένες λέξεις στη γλώσσα μας! Έχουν διαβατήριο; Εισητήριο; Πως έγιναν Ελληνίδες;” Ο Αλέξης έκανε μια τρομερή ανακάλυψη:Υπάρχουν λέξεις που έχουν δύο πατρίδες, κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα αλλά κατάγονται από άλλες χώρες…
Η Αναστασία Μπαλάσκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Βλάσιο Βοιωτίας.
Από όταν ήταν παιδί, αγαπούσε όσο τίποτε να διαβάζει παραμύθια και να παίζει με τις κούκλες της! Με αυτές μπορούσε να φτιάχνει τις δικές τις φανταστικές ιστορίες. Οι κούκλες της σκαρφάλωναν σε βουνά, χόρευαν με δράκους, νικούσαν τους κακούς βασιλιάδες και έπαιζαν με αθάνατα ξωτικά που γλεντούσαν τη ζωή.
Μεγαλώνοντας, οι δράκοι, οι βασιλιάδες και τα ξωτικά της κλειδώθηκαν σε ένα μικρό δωματιάκι του μυαλού της, για να κάνουν χώρο για την ενήλικη καθημερινότητα. Ώσπου, μία μέρα, ένα μικρό αγόρι, που τη φώναξε μαμά, άνοιξε αυτήν την πόρτα και οι δράκοι, οι βασιλιάδες, τα ξωτικά και κάποιοι δεινόσαυροι, όρμησαν έξω.
Τώρα όλοι αυτοί διηγούνται ιστορίες μέσα της. Και η Αναστασία τις γράφει σε χαρτί και τις χαρίζει σε εσάς, με την ευχή να καταφέρουν να ανοίξουν τις κλειδωμένες πόρτες και στα δικά σας μυαλά.

ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ TH ΔΡΑΣH:

✔️4 Ιουλίου 2024, Πέμπτη 11.30 – 12.30 π.μ.
Α΄ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ που τελείωσε Α’, Β’, Γ’ Τάξη
Αλφαβητάρι Δεινοσαύρων
Υπήρχε κάποιος δεινόσαυρος στη Λιβαδειά; Κι αν υπήρχε; Λέτε να έκανε βουτιές στο ποτάμι της Κρύας; α ήταν χορτοφάγος ή σαρκοφάγος; Μικρός ή μεγάλος; Και ποιο να ήταν άραγε το όνομά του; Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί, έναν δεινόσαυρο για κάθε γράμμα του αλφαβήτου, και να αποφασίσουμε πως θα έλεγαν και τον δικό μας δεινόσαυρο.

Η Άννα Γ. Νικολάου γεννήθηκε στη Λιβαδειά το 1971 και κατάγεται από τη Σφάκα Φθιώτιδος. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα από το τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λεβαδείας και είναι μέλος του Δ. Σ. του Πιστωτικού Συνεταιρισμού Βοιωτίας. Είναι επίσης μέλος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών. Έχει εκδώσει πολλά έργα και μελέτες τοπικού ενδιαφέροντος αλλά η αγάπη της για την αρχαία ελληνική γλώσσα και η πίστη της σε ένα μέλλον χτισμένο στα θεμέλια της γνώσης  την οδήγησε σε έργα που στόχο έχουν να προβάλουν τον αρχαίο ελληνικό λόγο με τρόπο ελκυστικό και προπάντων με φαντασία, ώστε να βοηθήσουν τους νέους – αλλά και τους μεγαλύτερους – να τον μετουσιώσουν και να τον χρησιμοποιήσουν ως ένα δημιουργικό υλικό αστείρευτης έμπνευσης και γνώσης. Το 2021 εξέδωσε από τις εκδόσεις Πηγή την εφηβική νουβέλα «Το Μαγικό Ταξίδι του Νικόλα στην Αρχαία Αθήνα» και το 2022 τη μελέτη «Μουσάων πνοῇ – Ἡσιόδου αύδῇ» από τις εκδόσεις ΑΣΚΡΗΘΕΝ με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φιλοπροόδων Άσκρης «Ο ΗΣΙΟΔΟΣ».

ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

✔️18 Ιουνίου 2024, Τρίτη 10.00 – 11.30 π.μ.
Α΄ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ που τελείωσε Α’, Β’, Γ’ Τάξη
&
✔️20 Ιουνίου 2024, Πέμπτη 10.00 – 11.30 π.μ.
Γ΄ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ που τελείωσε Δ’, Ε’, ΣΤ’ Τάξη
Στα ίχνη των μύθων της αρχαίας Βοιωτίας
Μύθοι και παραμύθια για άγρια ζώα, θεούς, τέρατα και ήρωες που ζούσαν στη Βοιωτική γη μαζί με ένα ταξίδι στην αρχαία ιστορία της περιοχής.

Leave a Reply