Δράσεις για την τοπική ιστορία
του Δήμου Λεβαδέων
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού
Διοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας – Δήμος Λεβαδέων
Συνδιοργανωτές : οι Πολιτιστικοί σύλλογοι «Ο Πλούταρχος» της Χαιρώνειας, «Ο Παρνασσός» της Δαύλειας, «Ιτωνία» του Αγίου Γεωργίου
Με τη στήριξη των ΓΑΚ Φθιώτιδας & της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς,
Επιστημονικοί Συνεργάτες
Επιστημονική Επιτροπή συμποσίου (κατά αλφαβητική σειρά επωνύμου ονόματος):
- Bintliff John, Επίτιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας
- Γούλα Ελένη, Αρχαιολόγος της ΕΦΑ Βοιωτίας, υποψήφια διδάκτωρ.
- Ιωσήφ Παναγιώτης, Επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης & Καθηγητής Αρχαίας Νομισματικής Πανεπιστήμιο Radbaud Universiteit, Nijmegen Ολλανδία.
- Φάππας Ιωάννης, Επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης & Επίκουρος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
- Χαραμή Αλεξάνδρα, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Βοιωτίας.
- Χρήστου Αθανάσιος, Καθηγητής Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Καλαμάτα.
Επιστημονική συνεργάτες Εργαστηρίων (κατά αλφαβητική σειρά επωνύμου ονόματος)
- Αναγνώστου Χρήστος, γεωλόγος. Υπεύθυνος του Εργαστηρίου για το γεωλογικό – γεωφυσικό περιβάλλον.
Ο Αναγνώστου Χρήστος είναι γεωλόγος-ιζηματολόγος. Αφυπηρετήσας Διευθυντής Ερευνών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Γεννήθηκε το 1947 στον Ελικώνα της Βοιωτίας. Ολοκλήρωσε τις πτυχιακές του σπουδές στο Φυσιογνωστικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1970). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο RUHR‑UNIVERSITAET του BOCHUM της Ο.Δ. της Γερμανίας (1973-1975), όπου εν συνεχεία εκπόνησε και την διδακτορική του διατριβή με θέμα «Ιζηματολογική έρευνα στα στρώματα του Μέσου και Άνω Δογγερίου της Νότιας Γερμανίας» (1975-1979). Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Γεωλογίας του RUHR‑UNIVRESITAET του BOCHUM (1974-1976) και επιστημονικός Βοηθός στην έδρα της Ιζηματολογίας του Καθηγητού κ. FUECHTBAUER στο ίδιο Πανεπιστήμιο (1976-1979). Υπήρξε ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης για θέματα Θαλάσσιας Γεωλογίας και Iζηματoλoγίας στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφικών και Αλιευτικών Ερευνών (IΩΚΑΕ), το οποίο μετονομάσθηκε κατ’ αρχάς σε Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΚΘΕ) και αργότερα σε Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) (1980-1989) και ερευνητής στο ΕΛΚΕΘΕ, μέχρι τη βαθμίδα του διευθυντή Ερευνών (1989-2015).
- Βακιρτζηδέλη Σοφία, Προϊσταμένη Τμήματος ΓΑΚ Φθιώτιδας. Εκρπόσωπος του φορέα της στη δημόσια συζήτηση της 20ης/9/24
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος
Βιβλιοθηκονομίας & Επιστήμης της Πληροφόρησης του ΤΕΙ Θεσ/νικης και
κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Βιβλιοθηκών και τη
Διαχείριση της Πληροφορίας από το Manchester Metropolitan University
με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Έχει εργαστεί ως
Βιβλιοθηκονόμος στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ως
εργαστηριακός συνεργάτης στο ΤΕΙ Θεσ/νικης. Από το 2007 ζει, εργάζεται
και δραστηριοποιείται στη Λαμία. Είναι προϊσταμένη στα Γενικά Αρχεία
του Κράτους- Τμήμα ΓΑΚ Φθιώτιδας, καθώς και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη στο
Τμήμα ΓΑΚ Εύβοιας. Συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής με
ομιλίες και παρουσιάσεις, με εκπαιδευτικές δράσεις, αρθρογραφία, κ.α
- Γούλα Ελένη. Υπεύθυνη του Εργαστηρίου για τη λατρευτική δραστηριότητα.
Αρχαιολόγος της ΕΦΑ Βοιωτίας. Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Απόφοιτη του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (1993), όπου ολοκλήρωσε και τον πρώτο κύκλο των μεταπτυχιακών της σπουδών (2003). Ως προπτυχιακή και μεταπτυχιακή φοιτήτρια έχει συμμετάσχει στην πανεπιστημιακή ανασκαφή της Ελεύθερνας υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ν. Σταμπολίδη. Για αρκετά επίσης χρόνια (1993-2207) εργάστηκε ως συμβασιούχος αρχαιολόγος συνεργαζόμενη με διάφορες Εφορείες Αρχαιοτήτων σε αρκετές περιοχές (Βοιωτία, Χανιά Ρέθυμνο, Αττική, Κέρκυρα) και έχει συμμετάσχει στην επιστημονική ομάδα της ανασκαφής του Ακρωτηρίου Θήρας υπό την επίβλεψη του καθηγητή Χρ. Ντούμα. Έχει συνεργαστεί με πανεπιστήμια και φορείς του εξωτερικού σε επιφανειακές έρευνες (Αρμένοι Ρεθύμνου με το Παν/μιο East London & το Ινστιτούτο Holley Martlew, εθελοντικά στην αρχαία Κορώνεια υπό τον καθηγητή J. Bintliff του Παν/μίου Leiden) και ανασκαφές, (ελληνοσουηδική ανασκαφή μινωικού οικιστικού συγκροτήματος της αρχαίας Κυδωνίας στο Καστέλλι Χανίων – περιοχή Σπλάντζιας). Ως επιστημονικός συνεργάτης απασχολήθηκε στην καταγραφή αρχαιολογικού υλικού του Μουσείου Ηρακλείου (ΚΓ’ Ηρακλείου), της αρχαίας Ελεύθερνας (Πανεπιστήμιο Κρήτης), του αρχαϊκού οικισμού στις Κουκουναριές Πάρου (Ινστιτούτο Πάρου). Εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή της Κλασικής Αρχαιολογίας στη Σχολή Ξεναγών του Ηρακλείου Κρήτης (2005-2006). Συμμετείχε επίσης στην ομάδα εκπαιδευτών του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού στο Κολυμπάρι Χανίων, υπό τη διεύθυνση του κ. Γερμανάκου, όπου δίδαξε την ελληνική γλώσσα σε έφηβους σπουδαστές κολλεγίων της Αμερικής (2005).
Από το 2007-2022 διορίστηκε στη Μέση Εκπαίδευση ως μόνιμη υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας με την ειδικότητα του φιλολόγου-ιστορικού. Ως εκπαιδευτικός πραγματοποίησε 16 πολιτιστικά προγράμματα σχετικά με την ιστορία, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν την Τοπική Ιστορία (ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα, επανάσταση 1821, Γερμανική Κατοχή στην Σάμο). Το 2022 μετατάχτηκε με την ειδικότητα του αρχαιολόγου στην ΕΦΑ Βοιωτίας, όπου εργάζεται ως σήμερα.
Έχει συμμετάσχει με επιστημονικές ανακοινώσεις σε Διεθνή Συνέδρια και έχει δημοσιεύσει αρκετές επιστημονικές μελέτες σχετικά με θέματα λατρείας (Ιδαίο, Καβείρια, Ιτωνία και Τριτογένεια Αθηνά), καθώς επίσης ζητήματα δημόσιας ιστορίας.
- Διαμαντής Λεωνίδας, Διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λειβαδιάς. Εκπρόσωπος του φορέα του στη δημόσια συζήτηση της 20ης/9/24.
Ο Διαμαντής Λεωνίδας γεννήθηκε στη Δεσφίνα Φωκίδας. Είναι απόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής δημοσιογραφίας «Το εργαστήρι». Δίδαξε για λίγα χρόνια τη Γαλλική Γλώσσα. Από το 1985 είναι υπάλληλος και από 1987 Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λεβαδείας.
Η Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την τοπική ιστορία, συμμετέχει σε ανάλογες πρωτοβουλίες, εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα και προβάλλει πρόσωπα και γεγονότα ιστορικά.
- Ζωγόπουλος Βασίλειος. Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Φωτογραφίας.
Ο Βασίλης Ζωγόπουλος είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχνολογίας Υπολογιστών και εργάζεται στο Τμήμα Πληροφορικής του Δήμου Πατρέων. Παράλληλα ασκεί την τέχνη της φωτογραφίας και είναι ενεργός ορειβάτης, ιδρυτικό μέλος και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών Πάτρας «Ωλενός». Έχει συμμετάσχει με φωτογραφίες και κείμενα σε αρκετές εκδόσεις βιβλίων σε συνεργασία κυρίως με την Ομάδα Αρχαιολογίας Τοπίου (ΟΜ.ΑΡ.Τ.), το Ινστιτούτο Τοπικής Ιστορίας (Ι.Τ.Ι.) και άλλους φορείς. Ενδεικτικά αναφέρονται: ΑΓΙΟΒΛΑΣΙΤΙΚΑ – βήματα στο χρόνο, εκδ. ΟΜ.ΑΡ.Τ. 1998, φωτογραφίες. ΑΛΥΚΕΣ – το γραφικό ψαροχώρι της Αχαΐας, εκδ. ΚΤΑΔΑ 1999, φωτογραφίες. Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΑΙΙΚΩΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ, εκδ. ΟΜ.ΑΡ.Τ. 2001, φωτογραφίες. ΧΕΛΜΟΣ – ΒΟΥΡΑΪΚΟΣ, Ι.ΤΙ., εκδ. Ν.Ε.Α. 2004, φωτογραφίες & κείμενα. ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΧΑΪΑΣ, Ι.Τ.Ι., εκδ. ΤΕΔΚ Ν. Αχαΐας, φωτογραφίες & κείμενα. ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ της ΑΧΑΪΑΣ, επιμέλεια Μυρτώ Γεωργοπούλου Βέρρα, εκδ. Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάτρα 2006, φωτογραφίες. ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΓΚΟΙ Ν. ΑΧΑΪΑΣ, Ι.Τ.Ι. εκδ. ΝΕΑ 2008, φωτογραφίες. ΒΡΑΧΝΑΙΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, Ι.Τ.Ι., εκδ. Δήμος Βραχναιίκων 2009, φωτογραφίες & κείμενα. ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ ΣΟΥΔΕΝΙΩΤΩΝ, Ι.Τ.Ι., εκδ. Σύλλογος Σουδενιωτών Πατρών και Περιχώρων 2017, φωτογραφίες. Ν΄ΑΡΜΕΝΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ Τ’ ΑΛΥΚΙΩΤΙΚΑ, Ι.Τ.Ι., εκδ. Δήμος Δυτ. Αχαΐας 2020, φωτογραφίες.
- Ιωσήφ Παναγιώτης. Συνυπεύθυνος (με τον Φάππα Ι.) του Εργαστηρίου για τις πολεμικές δραστηριότητες.
Επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης & Καθηγητής Αρχαίας Νομισματικής Πανεπιστήμιο Radbaud Universiteit, Nijmegen Ολλανδία.
- Λιμπεράτος Μιχάλης, Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Προφορικής Ιστορίας.
Ο Μιχάλης Π. Λυμπεράτος είναι διδάκτορας Σύγχρονης Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συγγράψει τα εξής βιβλία: α) «Ιστορία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Από τη Γερμανική Εισβολή στη Μέση Ανατολή και την Ιταλία, 1941-1944», β) «Στα Πρόθυρα του Εμφυλίου Πολέμου, Από τα Δεκεμβριανά στις Εκλογές του 1946, γ) «Από το ΕΑΜ στην ΕΔΑ, Η Ραγδαία Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Αριστεράς και οι Μετεμφυλιακές Πολιτικές Αναγκαιότητες», δ) «Μετά τον Εμφύλιο: Πολιτικές Διαδικασίες και Κοινωνική Πόλωση στις Απαρχές της Προδικτατορικής Περιόδου», ε) «Από την Ευρώπη στην Κίνα και την Ελλάδα, Διεθνείς Μεταπολεμικές Διαδικασίες και Γεωπολιτικού Συσχετισμοί, στ) (με τον Θωμά Πρόφη), Ένοπλος Δοσιλογισμός και η «αναίμακτη» Απελευθέρωση, Τα γεγονότα του Κορωπίου, Οκτώβριος 1944, ζ) «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και το ΕΑΜ, Η έμπνευση, οι επιρροές, οι επιδράσεις». Ήταν συν-επιμελητής σε τρεις συλλογικούς τόμου-συνέδρια, στο «Αριστερά και Αστικός Πολιτικός Κόσμος, 1940-1960», «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά» και το Διαστάσεις του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου». Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικά βιβλία και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήταν εντεταλμένος διδασκαλίας στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του Παντείου Πανεπιστημίου για μια δεκαετία, την περίοδο 2006-2016. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε εργαστήρια τοπικής προφορικής ιστορίας και έχει δημοσιεύσει θεωρητικά κείμενα αναφορικά με την προφορική ιστορία και τον ρόλο της σε σχέση με την μελέτη των ιστορικών φαινομένων.
- Παπαγιαννόπουλος Κωνσταντίνος: Υπεύθυνος του Εργαστηρίου που αφορά τον τρόπο οργάνωσης ενός βιβλίου για τον τόπο μου.
Αρχαιολόγος και Θεολόγος στη Μέση Εκπαίδευσης – Υποψήφιος Διδάκτωρ στη Μεσογειακή Αρχαιολογία (Πανεπιστήμιο Κύπρου) – Προέδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Ιστορίας.
- Σιμώνη Ελένη. Υπεύθυνη του Εργαστηρίου για τη χαρτογράφηση.
Η Δρ Ελένη Σιμώνη είναι αρχαιολόγος και εργάζεται στο Παν. Πατρών, όπου διδάσκει Χαρτογραφία, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Προστασία πολιτιστικής Κληρονομιάς και Ελληνικό Πολιτισμό. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Αρχαιολογίας Τοπίου και του Ινστιτούτου Τοπικής Ιστορίας. Έχει ασχοληθεί μεταξύ άλλων με: Διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Οργάνωση εκθέσεων και Θερινού Σχολείου, Επιστημονική επιμέλεια παραγωγής CD ROM για την περιφέρεια Δ. Ελλάδος, Επιστημονική εποπτεία και επιμέλεια κειμένων για την παραγωγή CD ROM και ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΑΧΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» για την ΑΧΑΪΑ Α.Ε. Έρευνα-Εκπόνηση μελετών για Δυτική Αχαΐα, Καλάβρυτα, Κάλαμο Λευκάδος, Ζαγοροχώρια Ηπείρου. Το 1999 σε συνεργασία με τους Κ. Παπαγιαννόπουλο και Ι. Φραγκούλη κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε διαγωνισμό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τη
συγγραφή βιβλίου Τοπικής Ιστορίας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Από το 2022 συμμετέχει ενεργά στην δράση ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ του
Ινστιτούτου Τοπικής Ιστορίας, που υλοποιείται κάθε χρόνο στην Πάτρα υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Ερευνητική Εταίρος του
Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στην Ουάσιγκτον για το ακαδημαϊκό έτος.
- Σταματάκης Ανδρέας, Προϊστάμενος αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού, Αθλητισμού & Τουρισμού του Δήμου Λεβαδέων Εκπρόσωπος του φορέα του στη δημόσια συζήτηση της 20ης/9/24.
Τίτλοι ή σύντομο βιογραφικό
- Στεμπίλης Δημήτριος. Υπεύθυνος του Εργαστηρίου για την οικονομική δραστηριότητα. Ιστορικός – δημοσιογράφος.
Ο Δημήτρης Στεμπίλης είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, με περαιωμένες σπουδές σύγχρονης ιστορίας, και μεταπτυχιακές σπουδές διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Παρίσι Ι Πάνθεον – Σορβόννη, αντίστοιχα. Επιπλέον, μεταξύ άλλων, έχει παρακολουθήσει και περαιώσει το διετές πρόγραμμα Επιμελητών Εκδόσεων του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ). Αυτή τη στιγμή εκπονεί διδακτορική διατριβή στα πεδία της Ιστορίας και της Πολιτικής Επικοινωνίας την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Με ειδικότητα στην πολιτική και διεθνή ανάλυση καθώς και την αρθρογραφία για θέματα πολιτισμού και βιβλιοκριτικές, έχει εργαστεί στο περιοδικό «Επίκαιρα» και την εφημερίδα «Νέα Σελίδα». Διετέλεσε διευθυντής Σύνταξης στο περιοδικό «Επίκαιρα», σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και υπήρξε ο Αρχισυντάκτης του εβδομαδιαίου ενθέτου ιδεών «Ιδεογράμματα». Είχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή στην ΑΜΚΕ «Νίκος Δασκαλαντωνακης – NDF» και την ίδια περίοδο ήταν σύμβουλος επικοινωνίας και ΕΚΕ στον «Όμιλο Ν. Δασκαλαντωνάκης – Grecotel». Έχει διατελέσει σύμβουλος Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στον Όμιλο Creta Media, ενώ μέχρι τoν Ιούνιο του 2023 για ζητήματα Ιδεών και Πολιτισμού στην ενημερωτική ιστοσελίδα ieidiseis.gr. Έχει διδάξει σε ΙΕΚ Ιστορία του Ελληνικού Πολιτισμού, είναι προσκεκλημένος σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σεμινάρια για διδασκαλία.
Είναι μέλος της Συντακτικής Ομάδας του ηλεκτρονικού περιοδικού «Πολιτεία». Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και συλλογικούς τόμους με πιο πρόσφατη δημοσίευση αυτή στον τόμο των εκπαιδευτηρίων Δούκα για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά. Πρόσφατη βιβλιοκριτική του παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Σύγχρονα Θέματα». Έχει συμμετάσχει δύο φορές -μία ως υπεύθυνος εργαστηρίου και τη δεύτερη ως συντονιστής τραπεζιού, το 2022 και το 2023 αντίστοιχα- στο πρότζεκτ «Ένα βιβλίο για τον τόπο μου» που διοργάνωσε το Ινστιτούτου Τοπικής Ιστορίας στην Πάτρα.
Σήμερα, είναι επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων, διατηρεί φροντιστήριο Μ.Ε. στην Πάτρα, ενώ συμμετέχει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτιστικών πρότζεκτ.
Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Έχει μια κόρη.
- Φάππας Ιωάννης. Συνυπεύθυνος (με τον Ιωσήφ Π.) του Εργαστηρίου για το τοπίο πολεμικών δραστηριοτήτων.
Επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης & Επίκουρος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
- Χαραμή Αλεξάνδρα, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Βοιωτίας. Εκπρόσωπος του φορέα της στη δημόσια συζήτηση της 20ης/9/24.
Σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris I Σορβόννης και Διδακτορικό Δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Το 1990 διορίστηκε κατόπιν διαγωνισμού αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού και από το 1992 υπηρετεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας. Το 2012 έλαβε την θέση Προϊσταμένου της Εφορείας.
Διενήργησε σωστικές ανασκαφές σε Θήβα, Αλίαρτο, Χαιρώνεια, Τανάγρα και Δήλεσι και ορίστηκε ως Συν-Διευθύντρια σε 11 Συστηματικές Αρχαιολογικές Έρευνες που διενεργούντο σε συνεργασία με Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές.
Ήταν υπεύθυνη για το έργο ΕΣΠΑ του Μουσείου Σχηματαρίου και υπεύθυνη για το έργο ΕΣΠΑ του Μουσείου Θηβών σχετικά με την επανέκθεση των Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Έχει συμμετάσχει με επιστημονικές ανακοινώσεις σε Διεθνή Συνέδρια στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει 64 επιστημονικές μελέτες.
Οργανωτική Επιτροπή (top.history.lev@gmail.com):
- Δρ. Χαραμή Αλεξάνδρα (Προϊσταμένη ΕΦΑ Βοιωτίας)
- Γούλα Γ. Ελένη (αρχαιολόγος ΕΦΑ Βοιωτίας)
- Δρ. Σταματάκης Ανδρέας (Προϊστάμενος αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού, Αθλητισμού & Τουρισμού Δ. Λεβαδέων)
- Κατσίκας Ηλίας (πρόεδρος Π.Σ. «Ο Πλούταρχος» της Χαιρώνειας)
- Πιερομπόνη Θάνα-Μαρία (πρόεδρος Π.Σ. «Ιτωνία» Αγίου Γεωγίου)
- Κυττέας Στάθης (ταμίας Π.Σ. «Ο Παρνασσός» της Δαύλειας)