Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συνεντεύξεις με Βοιωτούς συγγραφείς│ΒΙΚΥ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ

Βίκυ Κλεφτογιάννη

Στη στήλη της Βιβλιοθήκης μας «Συνεντεύξεις με Βοιωτούς συγγραφείς», σήμερα φιλοξενείται η Βίκυ Κλεφτογιάννη, Βιολόγος και διακεκριμένη διηγηματογράφος, παρουσιάζοντας μέσα από αυτή τη συνέντευξη τη νέα συλλογή διηγημάτων της «Λεύκες» (Κέδρος, 2022)

Λεύκες
  • Ποιες προκλήσεις κρύβει η γραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;

Η γυναικεία ψυχή μέσα στις αντιφάσεις της, στις φωτεινές και σκοτεινές όψεις της εκφράζεται ως σχέση αιτίου-αιτιατού δύσκολων εξωτερικών συνθηκών ή εσωτερικών συγκρούσεων «ανεξαρτήτως εποχής» ανοίγοντας πολλούς δρόμους σε μια ιστορία.

  • Πώς ξεκινήσατε να γράφετε αυτό το βιβλίο; Υπάρχει κάποιο αρχικό ερέθισμα;

Το αρχικό ερέθισμα ήταν η δυσάρεστη επικαιρότητα και συγκεκριμένα η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων βίας κατά των γυναικών, αλλά και το προσφυγικό και η αύξηση του νεοφασισμού. Ξεκίνησα με διηγήματα που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα θέματα, άμεσα ή έμμεσα, και με τη γυναίκα στο κέντρο αυτών και συνέχισα επιχειρώντας να θίξω διαχρονικά ζητήματα που αφορούν το ρόλο και τη στάση της γυναίκας μέσα σε ασφυκτικά κοινωνικά και ιστορικά περιβάλλοντα.  

  • Ποιο θεωρείτε  ότι είναι το βαθύτερο θέμα που σας απασχόλησε γράφοντας το βιβλίο;

Αυτό που με απασχόλησε γράφοντας το βιβλίο ήταν η γυναικεία ψυχή μέσα στις αντιφάσεις της, στις φωτεινές και σκοτεινές όψεις της. Οι διαφορετικές πτυχές της πολύπλοκης γυναικείας ψυχοσύνθεσης, η ευαισθησία, το πείσμα, η αντοχή, η ζήλεια, η αδυναμία, όπως εκφράζονται εξαιτίας δύσκολων εξωτερικών συνθηκών ή όπως απορρέουν από εσωτερικές συγκρούσεις.

  • Αν θέλατε να συστήσετε το βιβλίο σας στους αναγνώστες που δεν γνωρίζουν τίποτε για σας, με ποια λόγια θα το παρουσιάζατε;

Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων με κοινό άξονα τη γυναίκα, σε διαφορετικούς τόπους και χρόνους, στη σύγχρονη καθημερινότητα και σε σκληρές ιστορικές συγκυρίες, στον αστικό ιστό αλλά και στην απομονωμένη νησιωτική και ηπειρωτική επαρχία. Η διαφορετικότητα, η κακοποίηση, ο έρωτας, η μοναξιά, η προσφυγιά, τα κοινωνικά στερεότυπα είναι μερικά από τα θέματα που θίγονται στο βιβλίο.

  • Υπάρχει κάτι που ανακαλύψατε κατά τη συγγραφή του βιβλίου;

Δεν ανακάλυψα, ακριβώς, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μου προκάλεσε έκπληξη η δύναμη των ηρωίδων μου, καθώς συνειδητοποιούσα τη θέση τους και πόσο έπρεπε να παλέψουν, πόσο αντίξοο μπορεί να είναι το περιβάλλον ανεξαρτήτως εποχής. Και αυτό το «ανεξαρτήτως εποχής» ήταν κάτι που συνειδητοποίησα σε βάθος γράφοντας το βιβλίο, το γεγονός δηλαδή ότι, ενώ έχουν κατακτηθεί πολλά δικαιώματα μέσα στα χρόνια, σε κάποιους τομείς φαίνεται ότι δεν έχουν βελτιωθεί αισθητά οι όροι για τη γυναίκα.  

  • Ποιες προκλήσεις κρύβει η γραφή;

Για εμένα η μεγαλύτερη πρόκληση στη γραφή είναι η «γνωριμία» με ένα νέο πρόσωπο και η όσο το δυνατόν ευστοχότερη περιγραφή της προσωπικότητας, της  ψυχοσύνθεσης και της συμπεριφοράς του σε συνάρτηση με τα ερεθίσματα και το ανθρωπογενές αλλά και φυσικό περιβάλλον. Αυτή η σχέση αίτιου-αιτιατού, που μπορεί να ανοίξει πολλούς δρόμους σε μια ιστορία.

Ποια είναι η Βίκυ Κλεφτογιάννη;

Γεννημένη στην Άσκρη Βοιωτίας, σπούδασε Βιολογία με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Περιβαλλοντική Βιολογία και διδακτορική διατριβή σε θέματα Συμμετοχικής Περιβαλλοντικής Διαχείρισης – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

  • Έχει συμμετάσχει στο συλλογικό έργο, Θεσσαλονίκη 2012: Διαγωνισμός Διηγήματος – Εκδόσεις Ιανός, 2011
  • Έχει εκδώσει τις συλλογές Διηγημάτων: «14 ζωές στη Σαλονίκη» εκδ. Κέδρος, 2015, «Λεύκες» εκδ. Κέδρος, 2022
  • Έχει δημοσιεύσει διηγήματα και άρθρα σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά

Η ίδια ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Leave a Reply