Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συνεντεύξεις με Βοιωτούς συγγραφείς | ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΝΤΟΣ

Αντώνης Κόντος

Στη νέα στήλη της Βιβλιοθήκης μας “Συνεντεύξεις με Βοιωτούς συγγραφείς”, σήμερα φιλοξενείται o συγγραφέας ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΝΤΟΣ. Αφορμή για τη συνέντευξη αποτέλεσε η παρουσίαση του βιβλίου του ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑ (στο Βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Έκφραση, 12/12/2022).

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε αυτό το βιβλίο; Υπάρχεικάποιο αρχικό ερέθισμα;
Αφού κατάγομαι από την Λιβαδειά και ερευνώ την ιστορία ενός τραγουδιού που αναφέρεται στη Λιβαδειά, σίγουρα το ελατήριο ήταν το ενδιαφέρον για τον τόπο μου και όπως θα διαπιστώσουν οι αναγνώστες η πόλη της Λιβαδειάς έχει έμμεση εμπλοκή σ’ αυτή την ιστορία, η έρευνα της οποίας έκρυβε πολλές εκπλήξεις.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το βαθύτερο θέμα που σας απασχόλησε γράφοντας το βιβλίο;
Το βαθύτερο θέμα του βιβλίου δεν είναι τόσο μια νέα εκδοχή για την αφορμή που γράφτηκε το τραγούδι, όσο η μελέτη για αυτούς που ανέλαβαν την καταγραφή των δημοτικών τραγουδιών και κατά πόσο είχαν γνώση της ιστορίας που γέννησε τα τραγούδια.

Αν θέλατε να συστήσετε το βιβλίο σας στους αναγνώστες που δεν γνωρίζουν τίποτε για σας, με ποια λόγια θα το παρουσιάζατε;
Μετά από 35 χρόνια έρευνας πάνω στα τραγούδια και την παρουσία μου με εκπομπές στο ραδιόφωνο, με δημοσιεύματα στον τύπο, με βιβλία, με τη συμμετοχή μου σε συνέδρια και σε εκδηλώσεις σε σχέση με την μουσική, νομίζω πως έχω κάθε λόγο να έχω άποψη για θέματα που αφορούν το τραγούδι και την ιστορία του.

Υπάρχει κάτι που ανακαλύψατε κατά τη συγγραφή του βιβλίου;
Ένα βιβλίο έρευνας πάντα σε βάζει στην διαδικασία να αιτιολογήσεις τις απόψεις σου. Αυτό το συγκεκριμένο με έβαλε στη διαδικασία να διαβάσω τι έχει ειπωθεί από άλλους συγγραφείς για το ίδιο θέμα ή ακόμα και τι έχει γραφτεί για τα όσα εγώ υποστηρίζω, οπότε οι ανακαλύψεις είναι πολλές.

Ποιες προκλήσεις κρύβει η γραφή;
Η γραφή ενός βιβλίου έρευνας είναι μια πορεία από ένα ερώτημα προς μια απάντηση, μερικές φορές μάλιστα η πορεία είναι αντίστροφη, δηλαδή έχουμε την απάντηση και προσπαθούμε να βρούμε τι την προκάλεσε. Αυτό συμβαίνει και στο βιβλίο μου, τα παλικάρια πάνε να πατήσουν την Τριπολιτσά, ψάχνουμε λοιπόν μέσα από την έρευνα να δούμε γιατί να γίνει αυτό το γεγονός. Σημασία έχει να είσαι ουδέτερος και να ακολουθείς τα σημάδια που σε οδηγούν και να μην ανοίγεις δρόμους για να φτάσεις στο προσωπικό επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πείτε μας 3 τίτλους βιβλίων και 3 συγγραφείς που σας επηρέασαν.
Η πιο δύσκολη ερώτηση να πρέπει να διαλέξεις 3 τίτλους και 3 συγγραφείς, νομίζω πως θα αδικήσω πολλά βιβλία και πολλούς συγγραφείς. Θα πω όμως κάποιους τίτλους που με έχουν επηρεάσει σίγουρα «το 21 και η αλήθεια» του Γιάννη Σκαρίμπα. «Τα χαΐρια μας εδώ» του Γιώργη Παπάζογλου και «Ο μύθος των μεγάλων της ιστορίας» του Κυριάκου Σιμόπουλου.Νομίζω πως εκεί η αλήθεια πάει κόντρα στα γνωστά. Πάντα μου άρεσαν οι ανατροπές. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος θα μπορούσα όμως να προσθέσω και τον Γιάννη Κορδάτο, τον Παναγή Λεκατσά, τον Θόδωρο Χατζηπαναγή και από ξένους τον Wilhelm Reich, τον Sigmund Freud και πολλούς άλλους.

Λίγα λόγια για τον Αντώνη Κόντο

Αντώνης Κόντος γεννήθηκε στην Λιβαδειά στις 28 Μαρτίου του 1961.
Δούλεψε για 30 χρόνια βαρδιάνος στο εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος της Πεσινέ.
Από το 1986 ασχολήθηκε με την έρευνα του τραγουδιού, καταγράφοντας τις ηχογραφήσεις τραγουδιών, από τις αρχές του αιώνα μέχρι σήμερα.
Έκανε εκπομπές για την ιστορία του Ρεμπέτικου και Δημοτικού τραγουδιού, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, έγραψε άρθρα σε εφημερίδες και έκανε εκδηλώσεις γύρω από την μουσική και τους μουσικούς της Βοιωτίας που διέπρεψαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπόνησε μελέτες για το τραγούδι, που παρουσιάστηκαν σε διάφορα συνέδρια τοπικά και διεθνή, και ένα CD με τίτλο “ΛΕΙΒΑΔΙΑ”, που περιέχει τραγούδια που αναφέρονται στην πόλη της Λιβαδειάς.
Μελέτες:

  • “Το Αλφαβητάρι του Τσιτσάνη”, Α΄ Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο αφιερωμένο στον Βασίλη Τσιτσάνη, στην οποία έγινε η πρώτη πλήρης καταγραφή των τραγουδιών του μεγάλου λαϊκού μας συνθέτη. Η μελέτη αυτή εκδόθηκε από τα “Ελληνικά Γράμματα ” το 2003, με τίτλο “Βασίλης Τσιτσάνης ένας Μεγαλοφυής Λαϊκός Συνθέτης”.
  • “Τρικαλινή Λαϊκή Μούσα”, εκδόσεις “Ελληνικά Γράμματα ”, 2003.
  • “Δισκογραφία του Στέλιου Καζαντζίδη”, μελέτη όπου παρουσιάζει για πρώτη φορά ολοκληρωμένη την δισκογραφία του μεγάλου ερμηνευτή, απαλλαγμένη από τον μύθο των πολλών χιλιάδων τραγουδιών, που του απέδιδαν οι φανατικοί οπαδοί του. Ανέκδοτο Λιβαδειά 2002
  • “Η σημασία της δισκογραφίας στην εξέλιξη της Ελληνικής Μουσικής”, που παρουσιάστηκε στο συνεδριακό κέντρο της Λιβαδειάς το 2015.
  • “Τα πρόσωπα του Ρεμπέτικου”, Αλλοτροπία το 2016.
  • “Η Εξέλιξη του Μπουζουκιού στην Ελληνική Δισκογραφία”, στις παράπλευρες εκδηλώσεις της 20ης Έκθεσης Γελοιογραφίας στο Λαφύστιο.
  • “Μουσική & Μουσικοί”, εκδήλωση για τους μουσικούς σκιτσογράφους στην Έκθεση Γελοιογραφίας του Λαφυστίου 2018, σε συνεργασία με τον Γιάννη Γερούλια, διοργανωτής Δήμος Λεβαδέων.

Συνεργάστηκε με το περιοδικό “Λαϊκό Τραγούδι”, που εκδίδει ο Γιώργος Κοντογιάννης, δημοσιεύοντας δεκάδες δισκογραφίες Ελλήνων Καλλιτεχνών. Επίσης συνεργάστηκε με το περιοδικό “Όαση” και το διαδικτυακό περιοδικό “Κλίκα”.
Βιβλία:

  • “Ένα Μπλουζ για την Ευτυχία”, από τις εκδόσεις “Ηλέκτρα”, στην σειρά “Βίοι Αγίων”, 2006. Γιάννη Bach Σπυρόπουλου, παρουσιάζει την δισκογραφία της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.
  • “Σταύρος Τζουανάκος, ο δημιουργός, ο ερμηνευτής”, 2006. Παρουσιάζει την δισκογραφία του Σταύρου Τζουανάκου. Το βιβλίο εκδόθηκε από τον σύλλογο φίλων Ελληνικής Λαϊκής Παραδοσιακής και Ρεμπέτικης Μουσικής Σπάρτης.
  • “Ρένα Στάμου, η Εγκυκλοπαίδεια του Ρεμπέτικου”, Νέαρχου Γεωργιάδη 2009, όπου έκανε την δισκογραφία της μεγάλης καλλιτέχνιδας.
  • “ΤΣΙΤΣΑΝΗ εγκώμιον 100 ΧΡΟΝΙΑ”, ΤΑ ΝΕΑ Επιμέλεια Δημήτρης Μανιάτης 2015 όπου έκανε την δισκογραφία του μεγάλου μας Βάρδου.
  • “ΠΑΝΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ Μια φωνή όλο φως”, Δημήτρη Μανιάτη Εκδόσεις Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ 2018 όπου έκανε την Αναλυτική Δισκογραφία.//
  • “ΜΟΥΣΙΚΗ & ΜΟΥΣΙΚΟΙ’’
  • 22 ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΛΑΦΥΣΤΙΟΥ. Κείμενα στο βιβλίο που εκδίδει ο Δήμος Λεβαδέων σε συνεργασία με τον Γιάννη Γερούλια
  • “Ο Κακούργος’’ – ‘‘Νίκος Παππάς ο ρεμπέτης της Βοιωτίας”. Η βιογραφία του Νίκου Παππά και η πορεία του ρεμπέτικου στην επαρχία Λιβαδειάς 2019
  • “Τα Σαράντα Παλικάρια από την Λιβαδειά (Μια νέα εκδοχή) Και ο ρόλος των Λαογράφων’’. Αυτοέκδοση Λιβαδειά 2022

Leave a Reply